31. tammikuuta 2016

Katalonialaiset kalapuikot

Kannoin loka-marraskuiselta Barcelonan retkeltäni ruokatuliaisina muiden muassa kuivattua turskaa, koska halusin kokeilla, miten turskakrokettien valmistus sujuisi meikämandoliinolta kotikeittiössä.

Turskaa ynnä muita kaloja lienee suolattu ja kuivattu vähän joka puolella maailmaa aina, mutta portugalilaisten bacalhau on ehkä saavuttanut eniten tunnettuutta. Minun matkapaksissani oli katalonialaista bacallàa, jonka kauppahallin kiltti täti vakumoi matkustuskuntoon.
Testasin turskakroketintyöstötaitojani muistaakseni marraskuun loppupuolella kafruni toimiessa koekaniinina. Noudatin melko orjallisesti australialaiselta SBS-sivustolta löytämääni ohjetta ja olin yllättynyt siitä, kuinka helppoa krokettien tekeminen lopulta oli. Olen siis ihan turhaan karttanut tämänkaltaisten sapuskoiden tekemistä, koska olen luullut hommaa hankalammaksi kuin mitä se oikeasti onkaan.
Pinnalta rapea ja sisältä pehmeä eli just niin kuin pitääkin..
Turskakrokettin lisäksi katoin pöytään chorizo-oliivi- ja anjovis-persilja-pinchoja, pannulla paahdettuja ja suolalla maustettuja padrón-paprikoita sekä manchego-juustosiivuja. Herkut huuhtelimme alas punaisella vermutilla, jonka tarjoilin korkeasta lasista parin jääpalan ja appelsiininkuorisuikaleen kanssa. Ei ollut pöllömpi setti.
Krokettimassaan tarvitset:
300 g kuivattua turskaa
2 dl maitoa
5 valkosipulinkynttä
keskikokoisen perunan
2 rkl oliiviöljyä
sitruunan kuoren
1 rkl sitruunan mehua
1 dl kermaa
suolaa
mustapippuria

Lisäksi tarvitset:
2 munaa
vehnäjauhoja
panko-korppujauhoja
öljyä paistamiseen
sitruunalohkoja tarjoiluun

Tee näin:
Liota turskaa väljässä vedessä yön yli.

Laita liotetut turskat, maito sekä kuoritut valkosipulinkynnet kattilaan. Kuumenna maito ja anna pöhistä miedolla lämmöllä noin 10 minuutin ajan tai kunnes turska on kypsää.

Keitä toisessa kattilassa kuorittu peruna kypsäksi.

Kaada maitokattilan sisältö siivilään. Nouki turskat ja valkosipulit kulhoon. Murskaa valkosipulit haarukalla ja sekoita ne kalan kanssa.

Muussaa peruna ja lisää se kala-valkosipuliseokseen. Lisää kulhoon myös oliiviöljy, sitruunan kuori ja -mehu sekä kerma. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Muotoile massasta 14 pökälemäistä krokettia ja laita ne jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.

Ota kolme syvää lautasta. Riko yhdelle lautaselle munat ja vatkaa niiden rakenne rikki. Laita vehnäjauhot ja korppujauhot omille lautasilleen.

Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Öljy on käyttövalmista, kun leipäkuutio kypsyy siinä kullanruskeaksi noin 10 sekunnissa.

Pyörittele kroketteja ensin vehnäjauhoissa, sen jälkeen munalautasella ja lopuksi korppujauhoissa.

Pudota pari-kolme krokettia kerrallaan öljykattilaan ja kypsennä kunnes ne ovat kullanruskeita. Imeytä kroketeista ylimääräinen öljy talouspaperiin.

Tarjoile sitruunalohkojen kanssa.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mistä löysit pimientos de padroneita, eli noita pieniä paprikoita?

Jaana kirjoitti...

Niitäkin toin sieltä Barcelonasta kohtuullisen kokoisen pussillisen. Täältä Helsingistä en ole niitä mistään kaupasta bongannut.

Anonyymi kirjoitti...

Jep, ei noita tunnu löytyvän Suomesta, ei Oulussakaa ole. Saatikka tilattavissa Keskolta.

Jaana kirjoitti...

No ei tunnu. Tosin en ole vielä systemaattisesti kolunnut esim. Hämeentien etnokauppoja mahtipaprikankiilto silmissäni. Se kierros pitää jossain välissä tehdä.

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Nam! Hävettää vähän myöntää että vaikka joskun olin Barcelonassa puolisen vuotta
opiskelemassa en koskaan tehnyt mitää kuivatusta turskasta... Usein tuli kuitenkin syötyä muiden tekemää!

Jaana kirjoitti...

Jokihaka Kokkaa, mikäs häpeä tuo nyt on? Ei kai nyt kukaan itse tusaa herkkueväksiä, jos niitä on tarjolla muiden tekeminä joka kulmalla ;-)

Minna kirjoitti...

Käviköhän lipeäkala tohon turskapalluroihin? Kun ei sitä tönkkösuolattuakaa näiltä lakeuksilta juurikaan löydy.

Jaana kirjoitti...

Minna, vois kyllä käydäkin. Tai sit se färski turska.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...