7. tammikuuta 2016

Häivähdys pinkkiä

Tätä sapuskaa kokkasin jo lokakuun loppupuolella, kun tyhjentelin jääkappia ennen reissuun lähtöä. Itselläni ohjeeseen käytetyt silakkapurnukan jämät olivat peräisin Silakkamarkkinoilta, mutta vastaavanlaisia purkinpohjia saattaa tällä hetkellä pyöriä inehmojen jääkaapeissa joulun jäljiltä.
Krister Hellströmin e-rin-o-mai-set punajuurisilakat ovat olleet vakkarihankintani Silakkamarkkinoilta jo useamman vuoden ajan. Normaalisti ostamani pari satsia ovat huvenneet alta aikayksikön, mutta viime vuonna toista melkein täyttä purkkia uhkasi siis biojätetuomio.

Sain vältettyä fisujen kurjan kohtalon tuunaamalla perinteistäkin perinteisemmästä silakkalaatikosta punajuurevan version. Olin aivan äimän käkenä siitä, kuinka tajuttoman herkullista tästä punajuurisilakkalaatikosta loppujen lopuksi tuli!
Käyttämäni silakat olivat siis majoneesipohjaisessa punajuurikastikkeessa, mutta voisin kuvitella ihan yhtä herkullista lootaa syntyvän esimerkiksi valkosipuli- tai sinappisilakoista tai vaikka lasimestarin sillistä! Tai oikeastaan ihan mistä tahansa silakkajalosteesta, joita sinne jääkaapin perukoille on jäänyt muhimaan.
Tarvitset:
400 g perunoita
200 g silakoita mausteliemessä tai -kastikkeessa (minulla siis punajuurisilakoita)
pienen sipulin
suolaa
valkopippuria
munan
3 dl maitoa
muutaman nokareen voita

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi.

Pese ja kuori perunat. Leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi.

Kuori sipuli ja leikkaa sekin ohuiksi viipaleiksi.

Lado uunikestävään vuokaan kerroksittain perunaviipaleita, silakoita liemineen tahi soosseineen sekä sipuleita. Ripsuttele kerrosten väliin suolaa ja pippuria.

Riko muna kulhoon ja vatkaa munan rakenne rikki. Kaada joukkoon maito ja sekoita hyvin.

Kaada munamaito vuokaan muiden ainesten sekaan. Lisää vuokaan vielä muutama nokare voita.

Kypsennä silakkalaatikkoa uunissa reilun tunnin ajan tai kunnes perunat ovat kypsiä.

Tarjoa etikkapunajuurien tai muiden etikkasäilykkeiden kanssa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...