12. helmikuuta 2012

Kakkonen, kakkonen, kakkonen...

Presidentinvaaleja tuli valvottua hartaasti kahteen kertaan kera asianmukaisin murkinoin. Kuten otsikosta voi päätellä, Kulinaarimurulassa kannatettiin molemmilla kierroksilla Pekka Haavistoa. Lopputuloksen selvittyä täällä ei kuitenkaan olla kokoamassa muuttokuormaa, sillä Sauli Niinistöstäkin tullee ihan hyvä pressa.

Se politikoinnista ja takaisin sapuskoihin. Superjännittävissä ensimmäisissä valvojaisissa oli tarjolla hodareita. Sämpylät tein ohjeella, joka on testattu ja hyväksi havaittu ainakin Herkku & Koukussa sekä Pumpkin Jamissa. Kehut eivät ole turhia, sillä sämpylät olivat loistavia!

vaalihodari
Sörkan nakit sämpylöiden väliin oli tehnyt Chef Wotkins. Lisäksi hodareiden väliin sullottiin punasipulihilloketta, majoneesia, hapankaalia ja sinappia.

anchor_steam_beer
Kuumien koirien kaverina joimme sanfranciscolaista Anchor Steamia. Kun toiselle kierrokselle selvinneet varmistuivat, korkkasimme vielä pullon shampanjaa ja jälkkäriksi hommattu Frödingen mutakakku unohtui pakastimeen.

Viime sunnuntaisia valvojaisia varten reseptiarkistoja täytyi koluta tovi, ennen kuin löysin perinteisen lihapiirakan ohjeen. Olen vissiin tehnyt tätä ihanuutta viimeksi Ahtisaaren presidenttikaudella, joten lapsuuden herkkua olikin jo korkea aika väsätä uudelleen.

lihapiirakka
Lihipiirakka oli juuri niin rasvaista ja maukasta kuin muistinkin. Rahkavoitaikina oli yllättävän vaivaton tehdä ja kylmänä sen kauliminen oli helppoa kuin mikä.

Vaalifinaaliäänestys osui sopivasti Runebergin päiväksi, joten leivoin valvojaisjälkkäriksi runebergintorttuja. Tein torttuja sen verran reilumman satsin, että niistä riitti viemisiä töihin, missä minulla on käytössä Paavon ja Vuokon kuninkaallinen rakkausmuki ♥

runebergintortut
Taikinaan tarvitset:
250 g voita
250 g vehnäjauhoja
250 g rahkaa

Lisäksi tarvitset:
1 dl puuroriisiä
3 dl lihalientä
3 munaa
300 g luomunaudan jauhelihaa
sipulin
suolaa
valkopippuria
munan voiteluun

Tee näin:
Tee ensin taikina. Nypi voi ja jauhot muruiksi. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi.

Anna taikinan hyhmettyä jääkaapissa parin tunnin ajan.

Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Keitä riisit kypsiksi lihaliemessä. Keitä myös munat koviksi.

Paista jauheliha ja silputtu sipuli pannulla nokareessa voita. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita riisit, pieniksi pilputut munat sekä jauheliha-sipuliseos tasaiseksi täytteeksi. Tarkista maku.

Jaa taikina kahtia. Kauli toisesta puoliskosta piirakan alaosa ja siirrä se leivinpaperoidulle uunipellille.

Levitä täyte tasaisesti pohjalle ja kaulit loput taikinasta piirakan kanneksi.

Venytä kansitaikinan reunoja ja käännä ne pohjataikinan alle.

Voitele kansitaikina munalla ja pistele siihen reikiä haarukalla.

Paista lihapiirakkaa uunissa 20-30 minuuttia. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, peitä piirakka foliolla.

5 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Hyvä muikkari tuo lapsuuden lihapiirakka! Olin ihan unohtanut sen olemassaolon kun viime vuosina on vaan tullut tehtyä kaiken maailman kuikheja.

Jaana kirjoitti...

anna, kuikhet ovat hyviä, mutta niin on kyllä lihiskin :-)

Tämän tekemisen helppous yllätti positiivisesti, jotenkin muistin sen olevan työläämpi.

Salla kirjoitti...

Voi hodarit. Olen viimeksi syönyt sellaisen joskus Halosen edellisellä kaudella, Ahtisaareen asti en sentään pääse.

Naurattaa vähän tuo vaalifinaaliäänestys. Salla Savosta on nimittäin tainnut viettää liikaa aikaa mies pohjalaisen kanssa. En millään meinannut ymmärtää mainittua sanaa, kun yritin "suomentaa" f-kirjaimen pois sieltä välistä. Vähän niinkuin kaffe on kahvia. Vualivinnaali-iänestys?

Jaana kirjoitti...

Salla, tiällä kyllä ymmärrettään, mitä vualivinnaali-iänestyksellä tarkotettaan, mutta kaekki eivät tolokun immeisten kieltä tajua ja sen tautta pittää käyttee ylleiskieltä ;-)

Salla kirjoitti...

Voi apua. Vaikka kovasti yritän savolaisia sukujuuriani pitää esillä, murteen heikko hallinta huolehtii siitä, etten koskaan voi tuoda itseäni julki autenttisena möllykkänä. Onneksi työsuhde Kuopiossa päättyy tiistaina :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...