27. helmikuuta 2011

Mahtavia makusynonyymeja

Luin viime syksynä Uneliaan Annan blogista mielenkiintoisesta The Flavour Thesaurus-kirjasta. Opus jäi pyörimään mieleeni ja lopulta hankin sen itselleni joululahjaksi.

Kirjan perusidea on esitellä hyvin yhteensopivia makupareja. Mukana on sekä klassisia kokoonpanoja (esimerkiksi lammas & minttu tai kahvi & suklaa) että hiukan radikaalejakin komboja, kuten kaviaari & banaani!


The Flavour Thesaurus on koukuttava. En ole edes yrittänyt lukea sitä kronologisesti kannesta kanteen, vaan selailen opusta vähän niin kuin sanakirjaa: mikä on "virheellinen" ruotsiksi ja minkä kanssa voisin syödä avocadoa?

Vanhana anjovisfriikkinä tsekkasin tietty ensimmäiseksi, että mitä kavereita suolaiselle ystävälleni suositellaan. Yhdistelmä anjovis & kova juusto inspiroi minut valmistamaan oheisen talvisen iltapalan, joka osoittautui mielettömän maukkaaksi.


Tarvitset:
2 viipaletta maalaisleipää
voita
4 anjovisfileetä
valkosipulinkynnen
1 dl raastettua Parmesania
1 tl Dijon-sinappia

Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 250-asteiseksi.

Voitele leipäviipalaeet kevyesti.

Pilko anjovikset ja asettele palaset voidelluille leiville.

Silppua valkosipulinkynsi niin pieniksi paloiksi kuin pystyt.

Sekoita valkosipuli, juusto ja sinappi keskenään. Levitä seos leiville.

Paista leipiä uunissa kunnes juustoseos on saanut kauniin värin.

9 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

Muakin nakottais tuo kirja, mutta joulu meni jo :(.

Jaana kirjoitti...

Aina on hyvä syy ostaa yksi uusi ruokakirja!

Vipa kirjoitti...

Kirja vaikutti todella mielenkiintoiselta ja laitoinkin (yritin laittaa) sen tilaukseen. Kiitos vinkistä!
Bloomsburyn webbikauppa vaan on jotenkin todella rikki. Todennäköisesti minun maksu meni, mutta mistään ei saa selvää, että menikö tilaus oikeasti perille...

Jaana kirjoitti...

Vipa, kirjaa saa myös Hobboksin kautta. Olisi pitänyt laittaa tuo linkki varsinaiseen postaukseenkin, mutta tulipahan viitattua kustantajan saitille :-/

Elina/Chocochili.net kirjoitti...

Mä tilaan kaikki kirjani aina The Book Depositoryn kautta. Siellä on halpaa, eikä postikuluja peritä. Ja Paypalin kautta voi maksaa. Kaikki tilaukset ovat aina tulleet todella nopeasti perille.

(Tämä ei sitten ollut maksettu mainos ;) )

Jaana kirjoitti...

Elina, kiitti vinkistä! Book Depository on ainakin minulle ihan uusi tuttavuus.

Kaarina kirjoitti...

Tuon kirjan hankinta on vainonnut minua siitä Annan postauksesta lähtien ja kiitos tämän postauksen ja book depository-vihjeen, laitoin juuri tilaukseen. On tällä hetkellä tarjouksessa 16,95 e eli hyvä hinta siis! Jei! :))

Chez Jasu kirjoitti...

Musta tuon kirjan ajatus (sanallista kuvailua makuyhdistelmistä eikä yhtään kuvaa) tuntui täysin järjettömältä, kunnes selailin sitä ekaa kertaa kaupassa. Sehän onkin aivan mahtava ja varmaan myös pakko hankkia!

Jaana kirjoitti...

Kaarina, teit kaikin puolin hyvät kaupat!

Jasu, kuvattomuus on tässä kirjassa pelkkä etu, mahtuupahan enemmän tekstiä makupareista :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...