4. huhtikuuta 2010

Pääsiäisen parhaat palat

Lukemattomat ovat ne kerrat, kun Kulinaarimurulassa on ollut tarjolla lampaanviulua Mysi Lahtisen isoäidin ohjeiden mukaan valmistettuna. Tänä vuonna poikkesin perinteestä vaihtamalla kermakahvisen paistin jogurtilla ja yrteillä kyllästettyyn Isä Mitron pääsiäislampaaseen.

Myös sitä kelpasi syödä ja santsata, vaikka en saanutkaan aikaiseksi reseptissä mainittua kastiketta. Isä Mitron jogurtti lienee ollut juoksevampaa kamaa kuin minun käyttämäni partaäijä, joka ei valunut pellille vaan imeytyi ihanasti karitsan kinttuun.


Karitsan kaveriksi tein hapankaalilaatikkoa, lisukkeina oli minttu- sekä valkosipulihyytelöä. Kyytipoikana toimi ajankohtaan passeli Kristuksen kyynelviini.


Juustolautaselle paloittelin kolmenlaista herkkua. Vasemmalla kovaa ranskalaista vuohenmaitojuustoa, jonka kanssa keltainen sinappinen viikunahillo maistui taivaalliselle. Keskimmäisenä on kuminajuustoa ja oikealla lötköttää lempeää luomugorgonzolaa standardiviikunahillon kera.

Sekä juustot että viikunatuotteet hankin Lentävästä Lehmästä.


Suut makiaks laitettiin mehevällä sitruunaisella rahkatortulla, jonka kanssa siemailimme jääkylmää Limoncelloa.

Varsinainen pääsiäishitti oli alkupalana serveerattu keltainen kurkkukeitto, jonka saloihin minut vihki työkaverini. Hänen saatesanoiksi lausumansa "Tätä vois syödä litran!" pitivät täysin paikkansa.

Sen sijaan sopan nimi aiheutti hämmennystä. Tekemästäni keitosta ei tullut keltaista vaan vihreää. Ei kai vääränvärisyys voi johtua siitä, että korvasin ohjeen kasvisliemen kanaliemellä, eihän?

Värillä ei ollut loppujen lopuksi mitään väliä, sillä keiton maku oli hurmaava! Palan painikkeeksi lirpimme kukkoviiniä.

Kuvassa keskellä soppaa oleva valkoinen knölli on partaäijää.


Kurkkukeittoon tarvitset:
sipulin
2 valkosipulinkynttä
1 rkl voita
2 tl curryjauhetta
kurkun
2 maustekurkkua
½ l kanalientä
1 dl kermaa
tuoretta tilliä
valkopippuria

Tee näin:
Pilko sipuli ja valkosipulikynnet.

Sulata voi kattilassa ja lisää curry. Kuullota sipulisilppua curryvoissa ja raasta joukkoon kurkut. Anna hautua hetki.

Lisää kanaliemi ja anna sopan kiehua kymmenisen minuuttia. Sekoita keittoa välillä.

Lisää kerma ja silputtu tilli sekä ropsaus valkopippuria. Anna sopan kiehahtaa ja tarkista maku.

2 kommenttia:

Laura kirjoitti...

Hehee. Hyvä, että keitto maistui!

Ja ei mullakaan siitä keltaista tullut, vaikka kasvislientä käytinkin. En tiedä mistä tuo harhaanjohtava nimi...

Jaana kirjoitti...

Olit kyllä täysin oikeassa siinä, että soppaa voisi syödä sen litran! Tätä tule takuulla tehtyä toistekin.

Leipää en sit kuitenkaan jaksanut leipoa. Laiskotti :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...