Vuoden lähetessä loppuaan elämällä on taipumus hektistyä. Tänä vuonna stressipisteitä tosin vähentää radikaalisti se fakta, että jouluvalmisteluja ei tarvitse tehdä: enää kuusi työaamuherätystä ja sitten pakenen pyhiksi kauas. Happyjoy!
Männä viikonloppuna Kulinaarimurulassa vedettiin kuitenkin vähän henkeä ja juhlittiin Suomen synttäreitä oikein pitkän kaavan mukaan. Kutsuvieraat käteltiin protokollan mukaisesti, vaikka Adjutantti olikin ehtinyt käymään boolimaljalla ennen vastaanoton alkua :-)
Alkupaloina lusikoimme sitruunarisottoa ja melko suunmukaista valkoviiniä. Tämä kermaisenkirpeä risotto on takuukamaa, se ei petä koskaan.
Jälkkäriksipälkkäriksi tohotin tupla-annoksen poltettua kermaa. Ennen uunitusta kauhoin kuhunkin kippoon reilun ruokalusikallisen omppuhilloa. Toimiva yhdistelmä, varsinkin Ålandiasta exporteeratun omenaliköörin kera!
Pääruoaksi hain hovihankkijaltani tykötarpeita, joista synnytin originaalireseptiä vain hiukan viilaten ihan käsittämättömän hyvää yrttikuorrutettua lammasta.
Karitsasatsista riittää syötävää neljälle nälkäiselle juhlijalle. Kuorrutetta ohjeen mukaisesta annoksesta jää yli, mutta älä siitä välitä. Möhnä maistuu nimittäin tyrmäävältä leivän päällä.
Tarvitset:
600 g karitsan ulkofileetä
voita
Marinadiin tarvitset:
desin oliiviöljyä
reilusti tuoretta rosmariinia
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
Kuorrutukseen tarvitset:
puskan basilikaa
puskan persiljaa
puskan ruohosipulia
2 viipaletta paahtoleipää
2 valkosipulinkynttä
2 dl majoneesia
mustapippuria
pari hyppysellistä sormisuolaa
(lorauksen oliiviöljyä)
Tee näin:
Tee marinadi sekoittamalla kourallinen rosmariinihuiskaleita öljyyn. Kuori salottisipulit sekä valkosipulit ja paloittele ne muutamamaan osaan. Sekoita sipulinpalat öljyyn.
Poista fileistä rasva ja upota lihat marinadiin. Anna niiden lillua liemessä jääkaapin kätköissä parin päivän ajan.
Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi. Valmista kuorrutus surraamalla kaikki tykötarpeet blenderissä tahnaksi. Ohenna tahnaa tarvittaessa öljyllä.
Putsaa marinoidut karitsanfileet ja paista niille nätti pinta pannulla voissa. Suolaa ja pippuroi kepeästi.
Siirrä fileet uuninkestävään astiaan ja lusikoi niille kuorrutetta kitsastelematta. Kypsennä uunissa noin viisi minuuttia.
Karitsan kera tarjoilin ruusukaaleja sekä uunissa paistettuja savuisia perunaviipaleita. Pottuja kylvetin ennen nuketusta liemessä, johon sotkin lorauksen oliiviöljyä, noin teelusikallisen nestemäistä savua, saman verran savupaprikajauhetta ja ripauksen sormisuolaa.
Lampaanpalojen painikkeeksi kilistelimme vieraiden muassaan tuomaa loistavaa italopunkkua ja tuijotimme mekkoparaatia. Perinteet kunniaan!
2 kommenttia:
Vaihdoin fileen karitsan paahtopaistiin (paahtis oli tarjouksessa 23 €/kg kun fileestä kiskottiin yli 40 €...) mutta lopputulos oli ihan törkeän hyvää, kanssaeläjä hurrasi vielä seuraavanakin päivänä ja ruusukaalitkin olivat todella maistuvia! (potut jätin laiskana kokkina tekemättä)
Jotta kiitti vinkistä ja bon voyage!
Karitsa on karitsa on karitsa. Arvasinkin, että teillä tästä tykättäisiin :-)
Hyvää joulua & uutta vuotta & näkyillään pekonimunkkiorgioissa!
Lähetä kommentti