12. lokakuuta 2008

Loota-aatelia

Yllättäen iski aivan hillitön himo kaalilaatikkoon, tuohon lodjuruokien ehdottomaan A-ryhmään kuuluvaan kaveriin.

Kaalilaatikkoreseptejä on vähintään yhtä paljon kuin evään tekijöitäkin. Jotkut laittavat mukaan jauhelihan lisäksi rutkasti pekonia, eräät pitäytyvät vegeversiossa. Toiset nesteyttävät ruoan liha- tai kasvisliemellä, jotkut holvaavat lootaan kermaa ja munia. On siirappikoulukuntalaisia ja anti-siirappisakkia. Eräät käyttävät riisiä, toiset taas vannovat ohrasuurimoiden nimeen.


Ohrasuurimot ovat minun kaalilaatikkoni olennainen osa. Olen käyttänyt niitä iät ajat ja nyt vasta tajusin, että en ole ihan varma mitä jännän kuuloiset suurimot itse asiassa ovat.

Leipätiedotuksessa, missä on eroteltu litisteet leseistä, opin että ohrasuurimot ovat hiottuja vaan ei kiillotettuja jyviä. Ohraa liki omimmillaan siis.

Lisäksi laitan laatikkooni jauhelihaa ja rutkasti siirappia. Lihaliemen teen loistavasta härkäfondista ja kaalit freesaan oikeassa voissa. Tuloksena on ihananmuheva herkku, joka vain paranee vanhetessaan. Vähän niin kuin tekijänsä ;-)


Tarvitset:
2 dl ohrasuurimoita
litran lihalientä
voita
kilon kaalia
siirappia
2 sipulia
400 g naudan jauhelihaa
suolaa
valkopippuria

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi.

Kypsennä ohrasuurimoita puolessa litrassa lihalientä kunnes neste on haihtunut. Suurimoiden ei tarvitse olla täysin kypsiä.

Suikaloi kaali ja laiskista suikaleet voissa pannulla muutamassa erässä. Mausta siirapilla. Itse freesasin kaalin neljässä erässä ja joka erään lorautin reilun ruokalusikallisen siirappia.

Paista jauheliha ja silputut sipulit voissa, mausta suolalla ja valkopippurilla.

Sekoita suurimot, kaalit, jauheliha ja sipulit keskenään. Laita seos uunivuokaan ja holauta loput lihaliemestä joukkoon. Valuttele laatikon pinnalle siirappiraitoja ja vuolaise pintaan vielä muutama voinokare.

Kypsennä uunissa puolisentoista tuntia. Nauti puolukkahillon kera.

5 kommenttia:

Ketsuppi kirjoitti...

Oi! Kaalilaatikko on kyllä parasta!
Omia makunystyröitä hivelee laillasi enempi ohra kuin riisi. Tosin viime laatikon kohdalla olin rohkea ja jätin viljatuotteet kokonaan pois. Vähän valjua siitä tuli. Ois kiva keksiä, miten sellaisen kasvis(+liha)lootan täytelöittäisi...

Anonyymi kirjoitti...

Miulle iskee joka ainoa syksy ihan mahoton kaalilaatikkohimo ja -kierre. Kamalaa! Vai onko? Oman soijarouheversioni rakennan myös ohrasuurimoista, tarttis varmaan blogata joskus.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Mä en käytä ohraa enkä riisiä, eikä se oo musta mitään vailla... Saara Törmän versio siis. Tosin yleensä tukevoitan jollain, viimeksi viime viikolla tofulla ja pavuilla. Niiiiiiiiiiin hyvää.

Härkäfondi :-O

Anonyymi kirjoitti...

Kaaliloorakysymyksessä edustan koulukuntaa ohra-vegeliemi-kerma-siirappi. Täytyypi varmaan tehdä heti tänään, kun aineksetkin löytyvät kaapista.

Jaana kirjoitti...

Catch Up, Marin soijarouhe ja Mukkelismakkeliksen papupolitiikka ovat varmasti testuun väärtejä fyllinkejä.

Mari, ei oo kamalaa vaan kamalan ihanaa on kaaliloota-addiktio!

Mjuul, kyä kaalihässäkkää voi tehdä ilman ryynejä ja lihaa, mut sit se ei oo enää mun kirjoissa kaalilaatikkoa.

Härkäfondi :-D

Matleena, kerma loorassa kiehtoo kyllä kovin. Ehkäpä jo seuraavalla kerralla rohkenen kokeilemaan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...