17. kesäkuuta 2007

Pottuja ja silliä kullekin

Kesäisten kausiherkkujen kulta-aika alkaa olla hippeimmillään. Alkavan suven raparperineitsyys meni jo viime viikolla ja nyt on aika ottaa potut pottuina.

Keitetyt uudet perunat maistuvat parhailta voinokareen kanssa. Yksinkertaista ja hyvää! Jos pottuja tulee epähuomiossa keitettyä liikaa, voi jämät hyödyntää tekemällä peruna-silliherkkua vanhaan tapaan. Nyt täytyy tunnustaa, että keitin tahallani liikaa perunoita, jotta voisin käyttää "ylimääräiset" tähän sörsseliin.

Pöperöön käy minkälainen silli tahansa. Itse tykkään pari (?) vuotta sitten kaupan hyllyille ilmiintyneestä savusillistä. Ahdin standardipurkista tähän annokseen kului vähän yli puolet. Savuisuutta voi tehostaa käyttämällä savusuolaa.

Etikan pitää sitten olla rajamäkeläistä ja sinapin tuubista, tähän ei Moutarde de Dijon sovi.
Tarvitset:
puolisen kiloa uusia perunoita
sipuleita
2 munaa
(savu)silliä

Kastikkeeseen tarvitset:
2 dl kuohukermaa
2 rkl etikkaa
1 tl sinappia
1 tl sokeria
valkopippuria
(savu)suolaa
tilliä

Tee näin:
Keitä potut kypsiksi ja munat koviksi.

Puolita kylmät perunat ja puolita myös puolikkaat (tee vielä yksi puolituskierros, jos potut ovat kovin suuria). Pilko pari-kolme sipulia varsineen. Hienonna keitetyt munat haarukalla. Leikkaa silli pieniksi kuutioiksi. Sekoita pilkotut ainekset keskenään.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se etikalla, sinapilla, sokerilla, valkopippurilla, suolalla ja tillillä. Sekoita kastike muiden aineiden joukkoon.

Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa ja anna kesän makujen jyllätä!

6 kommenttia:

Meri, Helsinki kirjoitti...

Siis ihan pakko kysyä kun tuli mieleen, että mikä on sun suosikki ruisleipä?

Jaana kirjoitti...

No hyvä ihme :-) Ei oo synnyinseudun ruisleivän voittanutta! Paikalliset savolaiset leipomot tekevät sellaista riihiruisleipää että oksat pois! Markettien valmiiksiviipaloiduista viimeaikainen suosikkini on ollut myslipuikulat (olivatkohan ne tuon nimisiä, sinnepäin kuitenkin?) ruisleipätuote.

Meri, Helsinki kirjoitti...

No niinpä tietysti. Stadilaisena sellaista synnyinseudun ruisleipää ei oikein ole :-/ Tai sitten se olen vain minä. Viipurista kyllä alun perin. Myslipuikulat on kivan makeita kyllä ja paahdettuna monikin ruisleipä on ehanaa! Ite oon kyllä realin joukoissa, silloin harvoin kun leipää ostan. Ootko muuten tutustunut Samsaran ruis- tai siemenvuokaan? :-P~~

Jaana kirjoitti...

Samsara ei oo tuttu, kannattaisko tutustua? Viimeksi ostin Linkosuon Helmi-ruisleipäsiivuja ja ne olivat paahdettuina makoisia.

Meri, Helsinki kirjoitti...

EHdottomasti suosittelen Samsaraa. Juuri nämä kaksi leipää ovat suosikkini, tuo vuokaleipä on ehkä parasta. Luomua siis. Kunnollisen ruisleivän leivonnan opettelu se on vielä edessä... Vaan eipä ole leivinuuniakaan 0_0

Jaana kirjoitti...

Samsaran ruisvuoka on älyttömän hyvää! Toimii mm. graavilohen alustana paremmin kuin sata jänistä!

Oisin ostanut sitä siemenversiotakin, mutta kauppaan oli jäänyt vain hintalappu ja senpäiväiset siemenvuoat olivat jo myydyt :-/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...