Lounasaika Kööpenhaminassa on ihmisen parasta aikaa, koska smørrebrød. Niitä tarjoilevia ravintoloita ja kahviloita on hirmuisesti. Monista paikoista smørrejä voi ostaa myös mukaan. Luonnollisesti niitä saa useista ruokakaupoistakin valmispakkauksissa. Kööpenhaminassa asuva tuttavani kertoi, että hänen työpaikkansa lounaslinjastollakin on smørrejä tyrkyllä.
Tilattavien leipien määrä kannattaa mitoittaa oman nälän mukaan, mutta pari smørreä lienee jonkinmoinen lounasvakio. Olut toimii oivallisesti melkeinpä leivän kuin leivän kyytipoikana. Myös snapsi sopii erinomaisesti smørren kaveriksi. Monet ravintolat valmistavat snapsinsa itse ja ovat valikoimistaan erityisen ylpeitä.Smørrejä löytyy joka lähtöön. On silliä, äyriäisiä, kalaa, lihaa ja perunoita lisukkeineen. On sekä kylmiä että lämpimiä leipiä. On edullisia vaihtoehtoja ja pikkuisen tyyriimpiä kuppiloita. On vanhan liiton paikkoja sekä smørrejä hiukan modernimmalla twistillä tarjoilevia tahoja.
Tähän postaukseen olen koonnut muutamia kööpenhaminalaisia smørreravintoloita, joiden antimista olen itse tykännyt. Jokaisen paikan yhteydessä on kerrottu smørrejen hintahaitari kyseisessä ravintolassa. Hinnat on muutettu kruunuista euroiksi Osulan laskurilla, euromääriä on pyöristetty sääntöjen puitteissa kokonaisluvuiksi.
Schønnemann (Hauser Plads 16) on monen mielestä pitäjän paras smørreravintola. Omasta mielestänikin se on ehdottomasti top kolmosessa.
"Lounas ilman snapsia on aamiainen." |
Sankt Annæ (Sankt Annæ Plads 12) kisaa (vastaajasta riippuen) Kööpenhaminan ykkös-smørrelän tittelistä. Eikä syyttä.
Snapsilasiteline Sankt Annæssa. |
Sankt Annæn perunasmørre. |
Taivaallisia tuoreita, käsin kuorittuja katkarapuja. |
Sankt Annæssa joillakin tuotteilla (kuten tuoreilla katkaravuilla ja hummereilla) on niin sanottu päivän hinta, joka riippuu siitä, kuinka paljon kyseiset raaka-aineet ovat kulloinkin maksaneet. Oman lounaani hinta pompsahti kohtuullisen korkeaksi, kun katkarapusmørre maksoi liki 40 euroa. Mutta kyllä nuo pienet vaaleanpunaiset ihanuudet olivat joka sentin arvoisia. Valmiiksi hinnoitellut smørret maksavat 75-255 kruunua (noin 11-36 euroa).
Selma Copenhagen (Rømersgade 20) on omasta mielestäni Kööpenhaminan paras smørrebrød-paikka. Se aloitti toimintansa Vesterbrogaden West Marketin foodmarketin ruokakojussa, mutta on sijainnut jo jonkin aikaa omassa, isommassa tilassaan.
Kävin ihastumassa Selmaan ensimmäisen kerran huhtikuussa 2017, jolloin siellä väännettiin smørrejä yhdessä Amassin Matt Orlandon kanssa. Silloin söin savustettuja simpukoita Amassin hullunhyvällä perunaleivällä sekä mädillä ryyditettyä tartaria ja olin ihan myyty.
Saman vuoden heinäkuussa palasin Selmaan todetakseni smørrejen olevan edelleen emähyviä. Punakampela pikkelöidyillä kurkuilla, vihreillä mansikoilla ja kapriksilla sekä lipstikalla, merilevällä ja ruisleivän murusille maustettu tartar herauttavat vieläkin veden kielelle. Myös Selman omaa tuotantoa oleva herukanlehtisnapsi oli herkkua.
Selman smørreissä täytteet vaihtuvat sen mukaan mitä sattuu olemaan saatavilla. Kasvukautena käytetään enemmän tuoretavaraa (erityisesti yrttejä) ja satokauden ulkopuolella eri tavoin säilötty kama jyllää.
Viimekesäisellä Kööpenhaminan keikalla kävin kokemassa Selman uuden lokaation, jossa oleva ravintola on nätti kuin mikä. Smørreihin ei tarvinnut pettyä tälläkään kerralla. Ekstraplussaa ravintola saa siitä, että se sijaitsee nykyjään kätevästi lähellä Torvehallernea.
Perunaa, hasselpähkinöitä ja hippipuppua Selmassa. |
Makrilla, karviaisia, vihreitä tomaatteja ja piparjuurta Selmassa. |
Selmaan ei tarvitse välttämättä tehdä pöytävarausta, paitsi jos haluaa pelata varman päälle. Smørret maksavat 95-135 kruunua (13-19 euroa) ja ovat ihania.
Hallernes Smørrebrød (Torvehallerne, Rømersgade 18) on Torvehallerne-kompleksin suurin ja kaunein smørreputiikki.
Torvehallernessa on vaikka mitä, myös smørrejä. |
Munaa sillillä ja munaa katkaravuilla Hallernes Smørrebrødissä. |
Pottua ja sipuleita sekä maksapasteijaa ja pekonia Hallernes Smørrebrødissä. |
Hallernes Smørrebrødin tuotteet lastataan oletusarvoisesti kertakäyttölaitasille, mutta nätisti pyytämällä kaapista kaivetaan porsliinit kehiin. Smørrevalikoima on suhteellisen monipuolinen ja hinnat ystävällisiä lompakolle: 52-125 kruunua (noin 7-18 euroa).
BrewPub København (Vestergade 29) tuli testattua toissavuotisen työreissun eräällä lounastauolla, koska seminaarin lounastarjoilu oli melko aneeminen ja tämä pubi löytyi kulman takaa.
Suppeahkon lounasmenun jokaisen smørren hinta on 87 kruunua (noin 12 euroa). Ainakin sillismørre currysoossilla oli oikein kelpo leipä.
Told & Snaps (Toldbodgade 2) on mukava smørrepaikka, jonne saattaa tsägällä päästä lounasaikaan ilman pöytävarausta (kuten minulle kävi).
Syömäni katkarapu- ja sillismørret olivat maukkaita. Paikan snapsivalikoima on kiitettävän laaja. Smørrejen hinnat ovat 78-158 kruunua (11-22 euroa).
Frida's (Gammel Kongevej 5) on hämmentävän akikaurismäkeläinen kuppila hyggekansan pääkaupungissa. Päädyin sinne puhtaasti vahingossa aikuisikäni ensimmäisellä Kööpenhaminan matkalla kymmenisen vuotta sitten.
Leivät ja sillit tykötarpeineen tuotiin pöytään eri lautasilla. Perushyvä perussmørre, jonka kanssa paikallinen akvaviitti toimi kuin junan vessa. Hinnat ovat maltilliset 69-139 kruunua (8-20 euroa)
Hansens Gamle Familiehave (Pile Allé 10-12) edustaa vanhemman koulukunnan paikkoja. Smørretilaukset tehdään rastimalla halutut eväät pitkille lomakkeille, joiden tulkitsemisessa saattaa joutua turvautumaan henkilökunnan apuun.
Täälläkään täytteitä ei koota valmiiksi leiville, vaan ne tulevat pöytään pikku kipoissa ja leivät tarjoillaan erillisestä korista voin ja hykerryttävän hyvän laardin kera. Hansensin lämmin maksapasteijasmørre pekonilla ja paistetuilla herkkusienillä oli täydellinen eikä moitteen sijaa löytynyt myöskään käsinkuorituista tuoreista katkaravuista majoneesin ja mummonkurkkujen kanssa. Smørret maksavat 65-155 kruunua (9-22 euroa).
Øl & Brød (Viktoriagade 6) on Mikkellerin panimoperheeseen kuuluva soittoruokala. Oluissa painottuu tietty oma tuotanto ja snapsejakin syntyy paikan päällä.
Øl & Brødin smørrelistalta löytyy klassisia makuyhdistelmiä. Testaamani currysillileipä kananmunalla oli oikein toimiva. Smørret maksavat 85-130 kruunua (12-18 euroa). Ravintola on melko pieni, joten pöytävaraus kannattaa tehdä.
Aamanns 1921 (Niels Hemmingsens Gade 19-21) tarjoilee laatusmørrejään ainakin neljässä eri osoitteessa. Yksi toimipiste löytyy myös Kastrupin lentokentältä.
Aamannsin smørret tehdään pieteetillä ja vaikka niiden raaka-aineet ovat perinteisiä, niin valmistusmenetelmät ovat moderneja. Snapsit tehdään itse ja niiden makuaineina käytetään mielenkiintoisia asioita tyrnistä ruisleipään.
Aamannsin perunasmørre savustetulla majoneesilla, perunalastuilla ja yrteillä. |
Aamannsin joulusnapsia ässehtimässä. |
2 kommenttia:
Iiihanaa.. Pitänee taas palata legolandiin
Köpis ON ihana, sinne on aina kiva palata <3
Lähetä kommentti