26. helmikuuta 2010

Sorkat maksassa

Jälleen tuli todistettua todeksi Homer Simpsonin legendaarinen lausuma "Pig is a wonderful, magical animal." Sian ihmeellinen taikavoima muuttui lihaksi viime viikonloppuna, kun nautimme suuren possuretken antimista.


Pääruokana oli hernekeittoa, jonka tein vanhalla luotto-ohjeella. Tällä kertaa kattilassa kypsytettäviä possunpaloja edustivat pari sorkkaa, jotka oli putsattu ja halkaistu Kiven Säästöpossussa valmiiksi. Lihaa sorkista ei soppaan hirveitä määriä tule, mutta makua niistä erittyy sitäkin enemmän.

Hernaria syötiin tällä kertaa ruotsalaisittain raa'an sipulisilpun ja punssin kanssa. Höysteiden lisäksi tarjolla oli myös loistavaa Samsaran ruisvuokaleipää ja oikeeta voita.


Rakkaat länsinaapurimme ovat kyllä oivaltaneet jotain elämää suurempaa yhdistäessään suolaista hernesoppaa ja makeaa likööriä. Maut toimivat kimpassa mielettömän hyvin, vaikkei sitä ensikuulemalta uskoisikaan.

Svedut ovat kyllä kummallista sakkia. Siitä tuoreena todisteena olkoon uutinen uusien pottujen saapumisesta kauppoihin. Helmikuussa? Ei hyvä, sesonkiruoan idea katoaa tämän mukana kuin lihapulla IKEAan.

Mutta takaisin sikamaisiin asioihin. Sopan alle natustelimme possunmaksatahnaa moniviljabaquetten viipaleilla.

Tahdaksen rakenteesta tuli normaalia maksapasteijaa murumaisempaa, mutta siitä huolimatta sitä oli vaivatonta levitellä leivänpaloille. Kerma puolestaan liudensi possunmaksan voimakasta makua erittäin suunmukaiseksi. Oivia napoja punaviinin kanssa!


Possunmaksatahnaan tarvitset:
300 g sian maksaa
50 g voita
2 dl kermaa
suolaa
valkopippuria
muutaman oksan meiramia
1 tl Tabasco Chipotlea

Tee näin:
Surraa maksa sauvasekoittimella nestemäiseksi (voit myös käyttää jauhettua maksaa).

Sulata voi paistinpannulla. Kaada maksa ja kerma pannulle. Hämmentele seosta koko ajan kunnes se on kypsää. Lopputuloksen ei tule muistuttaa megalomaanista jauhemaksapihviä.

Mausta tahna ja anna sen jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.

4 kommenttia:

aleksi kirjoitti...

wou mainio tuo maksakama ohje.. pitännee testaa, tällasia ei oikeen blogeissa näy.

ja en ole koskaan kuullut kenenkään käyttävän sanaa tahdas aikasemmin :)

Jaana kirjoitti...

Nyt löytyy myös jauhemaksapihvien ohje - loistosapuskaa!

Olen oman muistini mukaan viljellyt tahdasta kyllä useasti aiemminkin, sillä se on hieno sana :-)

kielensyöjä kirjoitti...

Varmasti hyvää kun kerran maksalaatikon maito-maksaseos on niin ihanaa.

Jaana kirjoitti...

Kerman ja maksan seos ei vaan voi olla pahaa ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...