13. helmikuuta 2010

Peruna on leivos on peruna

Raivatessa possuressulle elintilaa pakastimeeni löysin pussillisen sokerinkakun paloja. Koska sulatuksen jälkeinen aistinvarainen arviointi luokitteli biitit käyttökelpoisiksi, päätin työstää heistä perunaleivoksia.

Paakkelsin nimi on harhaanjohtava, sillä tykötarvelistalla ei ole perunaa minkäänlaisessa muodossa. Nimitys juontaneekin juurensa leipomuksen pottumaisesta olemuksesta.

YLE:n Olotilan leivosartikkelissa herkun arvellaan kotiutuneen meikäläisiin kahvipöytiin Pietarista. Jutussa puhutaan myös perunaleivoksen tummista ja vaaleista täytteistä. Mitä ihmeen täytettä niissä muka on?

Tästä satsista riitti materiaalia 30 uuden perunan kokoiseen suupalaan. Kuvassa olevista kavereista takarivin tyypit on pyöritelty raakakaakaojauheessa, keskirivistö reilun kaupan luomujauheessa ja edustan pallerot ovat au naturel.


Tarvitset:
250 g sokerikakun palasia
½ dl ruokosokeria
3 rkl kaakaojauhetta
1 rkl vaniljaesanssia
1½-2 dl punssia

Tee näin:
Surraa sokerikakun palat, sokeri, kaakaojauhe ja vaniljaesanssi blenderissä muhjuksi.

Lisää punssia, kunnes seoksesta tulee helposti muotoiltavaa.

Pyörittele massasta haluamasi kokoisia palleroita ja kierittele ne kaakaojauheessa.

Anna valmiiden leivosten ässehtiä parisen tuntia jääkaapissa.

8 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Lapsena Fasun perunaleivos (tumma)oli suosikkejani.Voiskin tehdä noita joskus...

Hannelen paratiisi kirjoitti...

nami

Välispiikki kirjoitti...

Yaelian, osaisitko kertoa, mitä nuo YLE:n artikkelissa mainitut täytteet ovat ja miten tummat eroavat vaaleista? Mä oon ihan äimän käkenä :-o

Hannele paratiisista, naminami ja punssin kanssa ei kannata kitsastella ;-)

Ketturouva kirjoitti...

Perunaleivos oli nuorempana myös mun lempparini, nyt en ole syönyt yhtään pitkään aikaan. Kun noita kakunpaloja olisi itselläkin, tuli mieleen että voisi kokeilla ja tässäpä olisi sitten reseptikin. Kiitos! :)

Välispiikki kirjoitti...

Ketturouva, muista sitten, että perunaleivostaikinaan on luvallista lorottaa riittävästi alkoholia :-)

Lapsiystävällisen version voisi kostuttaa vaikka kaakaolla.

aleksi kirjoitti...

en ole ikinä syönyt täytettyä mutta kluuvin fasun kahvilassa on jollain historiallisella ohjeella tehdyt potut jossa on joku kreemitäyte.. näin luin jostain lehdestä.

perunaleivokseen muuten kannattaa laittaa hillojen jämätkin(no kaiken jämät) hillo antaa sellasta mukavaa mehukkuutta.

pakkasessa ois osittain palanut suklaakakku juuri näitä varten..

Jaana kirjoitti...

Aleksi, kiitos hillovinkistä, se menee takuulla kokeiluun. Suklaakakusta tulee varmasti ihania perunaleivoksia!

Olen muuten tullut kaapista nimimerkkini kanssa eli Välispiikki on jatkossa Jaana.

Anonyymi kirjoitti...

Perunaleivoksen voi tehdä sokerikakusta, mutta alunperin taikinan pohjanan on käytetty perunasta tehtyä "sokerikakkua".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...