6. syyskuuta 2017

Viisikkojuomaa

Tenavana Enid Blytonin kirjoittamat Viisikot kuuluivat vakiolukemistooni ja sarjan kirjat tuli kahlattua läpi useampaan otteeseen. Nuorisolaisena löysin mahtavan The Comic Strip-possen hykerryttävän Viisikko-parodian "Five Go Mad in Dorset", joka niin ikään on tullut tässä vuosien varrella katsottua kikatellen niin sanotusti toisenkin kerran.

Viime vuonna törmäsin uusiin aikuisille tarkoitettuihin Viisikko-tarinoihin ja käytin kaiken itsehillintäni siihen, etten hankkinut opuksia itselleni, vaikka jo pelkät nimikkeet "Five Give Up the Booze" ja "Five Go Gluten Free" hihityttivät lupaavasti.
"Thanks Anne, you really are a proper little housewife!"
(kuva napattu jhochet.tripod.comin galleriasta)
Originaali-Viisikoista on jäänyt parhaiten mieleen se, että tyypit söivät ihan koko ajan. Piknikille eväskoreihin pakattiin kinkkusandwicheja, tomaatteja, purkkisardiineja, rapeaa salaattia, retiisejä, pekonia, keitettyjä munia, hedelmäkakkua, omenoita sekä limonadia. Ja sitä ihmeellisen kuuloista inkivääriolutta!

1970-luvulla savolaisessa pikkukaupungissa ginger beerin saatavuus oli tasan nolla. Seuraavalla vuosikymmenellä pääsin maistamaan limpparimaista ginger alea, mutta jo silloin oli semmoinen fiilis, että ei se oo sitä samaa. Myöhemmin myös Viisikon äkta eväsretkijuoma on tullut tutuksi, mutta omin päin valmistin proper ginger beeria vasta männä kesänä.

Reseptiin listattua creme of tartaria eli viinikiveä ei sitten löydy apteekeista, vaikka intterwebbi niin väittääkin. Neljän apteekin lisäksi tsekkasin viinikivitilanteen myös Ruohonjuuresta, Punnitse&Säästästä ja parista luontaistuotekaupasta sekä erään farmaseutin vinkistä aivan helvetillisen kokoisen etelähelsinkiläisen Citymarketin leivontahyllystäseinältä - nada. Verkkokaupasta sitä olisi saanut, mutta päätin lopulta pärjätä ilman. Aika hyvät Viisikko-vibat viinikivettömästäkin inkiväärioluesta sai.
Tarvitset:
75 g tuoretta inkivääriä
2 sitruunaa
500 g (ruskeaa ruoko)sokeria
(1 tl viinikiveä)
4½ l vettä
7 g hiivaa

Tee näin:
Pilko inkivääri pieniksi kuutioiksi (inkivääriä ei tarvitse välttämättä kuoria).

Pese sitruunat ja leikkaa ne viipaleiksi.

Laita inkiväärit, sitruunat ja sokeri (sekä viinikivi) isoon kattilaan. Lisää kattilaan puolitoista litraa vettä ja kuumenna seosta, kunnes sokeri sulaa.

Lisää kiehahtaneeseen seokseen kolme litraa vettä. Lisää hiivaa ja hämmentele, kunnes se liukenee nesteeseen.

Laita kattilaan kansi päälle. Anna kattilan olla jääkaapissa yön yli.

Siivilöi ja pullota juoma. Älä täytä pulloja aivan piripintaan, vaan jätä niihin noin viiden sentin käymistila.

Laita pullot jääkaappiin. Availe korkkeja muutaman tunnin välein vapauttaaksesi käyvästä juomasta syntyviä paineita.

Juoma on valmista nautittavaksi parin päivän kuluttua.

Inkivääriolut säilyy jääkaapissa muutama päivän ajan. Jos juoma tuoksuu tunkkaiselta tai hiivaiselta, älä juo sitä.

2 kommenttia:

RainDrop kirjoitti...

Seuraavan kerran kun poikkeat Englannissa, kurkkaa jonkun (isomman) ruokakaupan leivontahyllyä, täällä olen nähnyt tota cream of tartaria ihan tavallisessa kaupassa :)

Jaana kirjoitti...

Niin varmaan löytyykin, ei ole vaan aiemmin ollut tarvetta etsiä. Seuraavalla reissulla sitten :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...