10. syyskuuta 2017

Kateenkorvaa ja vattuja Geistissa

Kovasti kehuttu Geist (Kongens Nytorv 8) on ollut jo liian monen Kööpenhaminan matkani to go-listalla. Olen myös pikkuisen koukussa ravintolan perustaja Bo Bechin instatiliin, jota ei kannata selata ruokamatkakuumeisena.
Viime heinäkuisella reissulla oli siis korkea aika käydä tsekkaamassa, miten ravintola onnistuu odotuksiini vastaamaan. Geistin sisäänkäynti löytyy suojaisalta sisäpihalta, missä tuli heti sellainen fiilis, että turistien täyttämä Nyhavn on kauempana kuin mitä se oikeastaan onkaan.
Alkuun siemailin Danish Summer Martinin, jossa maistuivat vahvasti sekä mansikka että tilli. Samalla silmäilin ruokalistaa, joka koostui toinen toistaan kiinnostavamman oloisista annoksista, joita yhden hengen seurueelleni suositeltiin tilaamaan kahdesta kolmeen kappaletta. Päädyin kolmeen suolaiseen ruokaan alustavalla jälkkärioptiolla.
*hässäk*
Minut istutettiin keittiötä reunustavan baaritiskin näköalapaikalle, josta oli kiehtovaa tarkkailla ruokien valmistumista. Vakoilessani panin merkille, että tiskiä syntyy aivan älyttömiä määriä, sillä useissa annoksissa sen elementit kasattiin ensin yhdelle lautaselle, josta ne sitten siirrettiin kokonaisuudessaan varsinaiseen tarjoiluastiaan. Tiskari on tässä(kin) kuppilassa arvossaan.
Ensimmäinen nauttimani ruokalaji oli Instagramista tuttu grillattu avocado vihreillä manteleilla ja currylla. Kuulostaa omituiselta yhdistelmältä, mutta maistui ihan helvetin hyvältä.
Tässä currymanteliavocado vähän toisesta kulmasta avaamaan setin koostumusta.
Avocadon kanssa join mukavan sitruksista saksalaisen Wittmannin Riesling trockenia.
Seuraavaksi herkuttelin isohkolla kasalla enoki-sieniä kastikkeella, jossa oli yuzua ja keltuaista. Yksinkertainen ja simppeli, mutta voi hyvänen aika miten mahtava annos.
Sieniviiniksi valitsin suositusten mukaisesti ranskalaista Matthieu Barretin mukavan hapokasta Brise Cailloux'ta.
Kuva ei tee hänelle oikeutta.
Jos ravintolan listalla on kateenkorvaa, valitsen sitä aina. Tämän ravintolan listalla sattui olemaan heittämällä maailman ja universumin parasta kateenkorvaa. Tai ainakin parasta kateenkorvaa, mitä olen konsaan suuhuni laittanut.

Pureskellessani tuota ihmeellisen ihanaa ja paistopinnoiltaan täydellistä sisäelintä, nousi silmiini onnenkyyneleitä ja jouduin nieleskelemään itkua yhdessä kateenkorvan palasten kanssa. Miten voi ruoka olla näin maukasta?

Lisukkeina olleet sinänsä oivalliset kantarellit ja vienosti sinappinen voivaahto jäivät täysin statistin asemaan, sillä pääosassa oli tuo taivaallinen kateenkorva. Hallelujaa ja aamen.
Itävaltalaisen Moricin Blaufränkisch Burgenland 2015 sopi oikein hyvin jumalaisen kateenkorvan kaveriksi.
Lunastin myös jälkiruokaoptioni ja päätin illalliseni varsinaisella vadelmapommilla: tuoreita vattuja kera supervadelmaisen sorbetin kanssa. Jos tähän olisi lisännyt vielä jotain, niin jälkkäri olisi ollut pilalla. Vähemmän on enemmän.
Syömiset (neljä annosta) ja juomiset (alkudrinksu ja kolme lasillista viiniä) maksoivat 945 DKK eli noin 130 euroa. Hinta-laatusuhteeltaan varsin edukasta siis. Ravintolasta hotellille tallustellessani sain vielä kaupanpäällisiksi ihastella kööpenhaminalaista auringonlaskupornoa.

Jos rakastat selkeitä makuja ja pientä kikkailua, niin mene Geistiin. Minä menen sinne takuulla uudestaan.

2 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

Minäkin taivun kateenkorvaiseen annokseen melkeinpä aina.

Jaana kirjoitti...

Great minds etc. ;-)

Mä en tajua miksi se on niin hyvää!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...