Flammkuchen, Flammekueche, tarte flambée, liekkikakku - rakkaalla letulla on monta nimeä syömispaikalla vallitsevasta kieli-ilmastosta riippuen. Wikipediasta opin, että tämän ruoan liekkisä nimi juontaa juurensa sen kypsennystavasta, sillä herkku on perinteisesti paistettu puulämmitteisessä uunissa lieskojen keskellä.
Vallan asiallisen tarte flambéen saa kyllä aikaiseksi tavallisessa sähköuunissakin. M.O.T., kun testasin jokunen viikko sitten Paahtaja-Teijon ohjetta. Originaalireseptin tykötarpeet puolittamalla (kyllä, kananmunan keltuaisen VOI puolittaa!) syntyi maittava iltapala yhdellä nälkäiselle.
Ennen uunia. |
Uunin jälkeen. |
100 g vehnäjauhoja
puolikkaan kananmunan keltuaisen
½ dl vettä
1 rkl öljyä
suolaa
Täytteeseen tarvitset:
70 g pekonia
pätkän purjon vihreää osaa
100 g ranskankermaa
suolaa
mustapippuria
Tee näin:
Sekoita pohja-ainekset keskenään ja vaivaa ne tasaiseksi taikinaksi.
Muotoile taikinasta pallo, sudi sen pintaan öljyä ja kääri taikinapallo kelmuun. Anna sen tekeytyä huoneenlämmössä tunnin verran.
Laita uuni kuumenemaan niin kuumaksi kuin mahdollista (oman uunini numero 11 on 275 astetta).
Pese purjo ja leikkaa se noin puolen sentin levyisiksi suikaleiksi.
Kauli taikina leivipaperin päällä mahdollisismman ohueksi. Muoto on vapaa.
Levitä pohjalle ranskankerma. Ripottele päälle pekonit ja purjot. Mausta suolalla ja pippurilla.
Paista lättyä kunnes reunat ovat viittä vaille palaneita (minun uunini paistoi sapuskan asiallisen väriseksi noin 10 minuutissa).
Anna jäähtyä hieman ja nauti sopivasti humalaisen pale alen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti