7. toukokuuta 2015

Torttu liekeissä

Flammkuchen, Flammekueche, tarte flambée, liekkikakku - rakkaalla letulla on monta nimeä syömispaikalla vallitsevasta kieli-ilmastosta riippuen. Wikipediasta opin, että tämän ruoan liekkisä nimi juontaa juurensa sen kypsennystavasta, sillä herkku on perinteisesti paistettu puulämmitteisessä uunissa lieskojen keskellä.   

Vallan asiallisen tarte flambéen saa kyllä aikaiseksi tavallisessa sähköuunissakin. M.O.T., kun testasin jokunen viikko sitten Paahtaja-Teijon ohjetta. Originaalireseptin tykötarpeet puolittamalla (kyllä, kananmunan keltuaisen VOI puolittaa!) syntyi maittava iltapala yhdellä nälkäiselle.
Ennen uunia.
Kriittisimmät vaiheet tarte flambéen valmistuksessa olivat mielestäni pohjataikinan kaulitseminen sekä paistaminen. Pohjan tulisi olla niin ohut kuin vain inhimillisesti kaulimalla on mahdollista saada aikaiseksi ja se tulisi paistaa ritisevän rapeaksi ilman että koko eväs palaa yönmustakasi koppuraksi. Slaavikyykkäily uunin edessä sekä kypsennysajan riittävyyden ääneen ihmettely ovat erittäin suositeltavia apukeinoja optimitulosta tavoiteltaessa.
Uunin jälkeen.
Pohjaan tarvitset:
100 g vehnäjauhoja
puolikkaan kananmunan keltuaisen
½ dl vettä
1 rkl öljyä
suolaa

Täytteeseen tarvitset:
70 g pekonia
pätkän purjon vihreää osaa
100 g ranskankermaa
suolaa
mustapippuria

Tee näin:
Sekoita pohja-ainekset keskenään ja vaivaa ne tasaiseksi taikinaksi.

Muotoile taikinasta pallo, sudi sen pintaan öljyä ja kääri taikinapallo kelmuun. Anna sen tekeytyä huoneenlämmössä tunnin verran.

Laita uuni kuumenemaan niin kuumaksi kuin mahdollista (oman uunini numero 11 on 275 astetta).

Paloittele pekonit ja paista biitit pannulla miedolla lämmöllä lötköistä semirapeiksi.

Pese purjo ja leikkaa se noin puolen sentin levyisiksi suikaleiksi.

Kauli taikina leivipaperin päällä mahdollisismman ohueksi. Muoto on vapaa.

Levitä pohjalle ranskankerma. Ripottele päälle pekonit ja purjot. Mausta suolalla ja pippurilla.

Paista lättyä kunnes reunat ovat viittä vaille palaneita (minun uunini paistoi sapuskan asiallisen väriseksi noin 10 minuutissa).

Anna jäähtyä hieman ja nauti sopivasti humalaisen pale alen kanssa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...