14. marraskuuta 2011

Tummanpuhuva hyväkäs

Tästä punajuuri-suklaakakusta innostuin heti, kun näin sen Glorian ruoka&viini-lehdessä (6/2011). Oikein tosissaan jauhopeukaloani alkoi syyhyttää, kun huomasin Herkku & Koukun Jytiksen jo kokeilleen ohjetta.

Mutta eipä mennyt kuten Strömsössä. Aineksia hankkiessani minulla oli liioiteltu muistikuva jääkaapissa pötköttävien punajuurten nuppiluvusta, joten jouduin leivontahommiin ryhtyessäni pyöristelemään myös muiden tykötarpeiden määrää alaspäin.

Samalla olisi pitänyt ottaa järki käteen ja kipata pienempi taikina pienempään vuokaan, niin tuloksena olisi ehkä ollut lättänän sijasta kauniimpi kakku. Mutta sen maku oli mahdottoman hyvä ja sitä paransivat entisestään tortun päälle palastelemani ylijäämäsuklaat, joita ei tarvittukaan taikinaan.

punajuurisuklaakakku
Tarvitset:
200 g punajuuria
200 g tummaa suklaata
250 pehmeää tofua
1 dl ruokosokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kanelia
ropsaus jauhettua kardemummaa
1 rkl maissijauhoja

Tee näin:
Pese punajuuret ja keitä ne kuorineen kypsiksi. Kuori ja paloittele jäähtyneet juurekset. Soseuta punajuuripalat sauvasekoittimella.

Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi.

Paloittele suklaa teräskulhoon ja nosta se kattilan päälle jossa on kiehuvaa vettä. Sulata suklaa vesihauteessa ja anna sen jäähtyä hieman.

Sekoita punajuurisoseeseen tofu, sokeri, vaniljasokeri, kaneli, kardemumma ja maissijauhot. Hämmennä tasaiseksi taikinaksi ja lisää lopuksi joukkoon myös sula suklaa.

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Ohjeen mukaiselle taikinamäärälle kannattaa käyttää halkaisijaltaan noin 20 senttistä vuokaa.

Paista kakkua 30-40 minuuttia. Älä säikähdä, vaikka kakku vaikuttaisi hiukan höttöiseltä, se jämäköityy jäähtyessään.

Koristele jäähtynyt kakku kaakaojauheella ja tummilla suklaalohkareilla.

4 kommenttia:

Jytis kirjoitti...

Harvemmin sitä tulee vastaan bloggauksia joiden asiasanat ovat juureksia & suklaata :) Mutta siis mä tykkäsin tästä kyllä kanssa. Vaikka punajuuri maistuukin ihan kunnolla (ainakin mun kaakussa), ei tule yhtään omituinen makuyhdistelmä.

Jaana kirjoitti...

Minusta punajuuri maistui sopivasti ja se sopi hirmuisen hyvin yhteen suklaan kanssa.

Tätä tulee takuulla tehtyä toistekin, mutta seuraavilla kerroilla osaan valita taikinamäärälle sopivankokoisen paistoastian ;-)

Hannele kirjoitti...

Aikamoinen pläjäys. Kun tarkemmin ajattelee, sopii punajuuri suklaalle kuin nenä päähän, ei vain ole tullut mieleen..

Jaana kirjoitti...

Tuosta taikinasta tulisi varmaan i-ha-ni-a jouluisia minimuffinsseja, jotka voisi kuorruttaa möhnällä, jonka voisi värjätä punajuurella :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...