26. heinäkuuta 2011

Matkalla jossain päin Suomea

Heinäkuussa tuli käytyä Pariisin lisäksi myös pikapyrähdyksellä Savossa sekä Keski-Suomessa.
Synnyinkaupungissani Varkaudessa piipahdin ihailemassa tehtaanpiippuja vesitornin näköalatasanteelta. Lapsuudessa harjoitettujen hivenen arveluttavien aktiviteettien vaivaamana katolla olevasta kahviosta tuli ostettua sumpin lisäksi myös vissypullo ja jätski.

Joskus vuonna pullonpyöritys ja pusuhippa meillä oli nimittäin tapana lähettää katolle yksi yllytyshullu huimapää, jonka tehtävänä oli kieräyttää vessapaperia rullaamaan tornista alas. Muu kakaralauma seurasi puuhaa maan pinnalta ja yritti arvata, minkä kerroksen kohdalla rullasta loppuu paperi.
Mummon kanssa kävimme aamusumpilla Taulumäen torilla, mistä löytyi komeita, tummanpuhuvia black cherry-kirsikkatomaatteja, joita kasvaa lähipelloilla Joroisissa. Mustat kirsikkatomaatit olivat aivan mielettömän makeita.
Torilta ostimme myös muikkuja, jotka kieriteltiin ruisjauhojen ja suolan seoksessa. Sitten mummo paistoi ne voissa.
Paistettuja muikkuja, uusia perunoita ja hölskytyskurkkuja. Mikään ruoka ei oo parempaa!
Jälkkäriksi mansi- ja mustikoita.

Varkaudesta junailin itseni Jyväskylään ja Laajavuoren kesäteatteriin, jossa esitettiin Juice-musikaalia. Taiteilija Leskistä esittänyt kaveri teki hienoa työtä, mutta biisien ympärille rakennetut tanssikohtaukset olivat aika noloja.

Kekkosen ja Juicen duettona laulama Ollaan ihmisiksi oli loistava. Lopetuskappale 3.30 toi kyyneleet silmiin. Juicen omien tekstien ohella tarinaa kuljettivat eteenpäin Lauri Viidan runot, jotka niin ikään itkettivät meikäläistä.
Rekvisiitasta löytyi niin legendaarinen Suomi-kitara kuin Vermouth Biancoakin. mutta tupakit olivat väärää merkkiä. Eikös Juice polttanut Dunhill Mentholia?
Teatteri-illan jälkeen testasin majapaikkani (jonka aamiaisella ei muuten tarjoiltu pekonia) yhteydessä olevan Colonialin (Vapaudenkatu 73) sapuskoita. Alkupalojen punajuuri-vuohenjuusto-osio oli maukas, mutta maksapatee oli jääkaappikylmää ja lohi pliisua.
Katkarapurisotto olisi ollut ihan hyvää, jos riisi olisi ollut aavistuksen verran kypsempää. Annos oli todella runsas, en jaksanut syödä sitä kokonaan.

Kyseisen hotellin kanta-asiakaskortinhaltijana sain monensorttisia kuponki- ja prosenttialennuksia, joten syömistä ja juomista jäi lopulta maksettavaksi vajaat 13 euroa.

En yleensä harrasta ketjuhotellien ravintoloita, mutta nyt oli nälkä, kello oli paljon ja väsytti. Seliseliseli, olisi pitänyt olla reipas ja mennä Pöllöwaariin tai edes Sohwille. Missä muualla Jyväskylässä kannattaa syödä? Saa vinkata hyviä paikkoja.
Jyväskyläilyn varsinainen tarkoitus oli ottaa osaa ystäväni 50-vuotissynttäreille. Juhlia vietettiin Kallioplanetaariossa, jonka hulppeita puitteita ei latistanut edes bileiden pituinen totaalisähkökatko. Mansikkakakku maistui hämärässäkin.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Missä muualla Jyväskylässä kannattaa syödä?
Sen jälkeen kun Maija Silvennoinen lopetti Patani-ravintolansa, olemme syöneet täällä lähinnä kotona ja parien ystävien luona. Pöllöwaari on ylihinnoiteltu ja ennen kaikkea en pidä heidän mainoksistaan "mies, vie vaimosi ulos syömään...". Alba on varma vaihtoehto ainakin lounasaikaan, kalaruoat ovat hyviä.

Lilya kirjoitti...

Etnopaikoista Shalimar ja Banthai (sekä keskustaan avattu Banthai Deli) ovat oivallisia, muutoin Jyväskylän ravintolatarjonta on melko pitkälle S-paikkojen varassa. Kahviloista Wilhelmiinan konditoria on mainitsemisen arvoinen.

Lilya kirjoitti...

Ai niin, onhan täällä tosiaan sitten muutama fiinimpi paikka, kuten Figaro ja Kissanviikset, mutta niissä ei ole opiskelijabudjetilla tullut vierailtua.

Jaana kirjoitti...

Kiitos paljon vinkeistänne!

luimupupu, Pöllöwaarin mainosmeininki haisee kyllä huonolle nostalgialle - vähän niin kuin Kristillisdemokraattien eduskuntavaalikampanja ;-)

Lilya, Kissanviikset soittaa pienellä volyymilla jotain kelloja muistissani, mutta Figarosta en ole kuullutkaan. Pitääpä tsekata!

Merituuli kirjoitti...

Rakasta minua nyt, kun kaikki muut ovat menneet, kun varjot hiipii yli lattian...<3 !

Tomaatit ovat upean värisiä!

Jaana kirjoitti...

Merituuli, tomaatit olivat myös upean makuisia, makeita kuin karkit!

3.30 kuohutti mieltä mormaalia enemmän senkin vuoksi, että se esitettiin heti Juicen kuolinkohtauksen jälkeen, jossa tapahtui jo esiliikuttumista Lauri Viidan tekstien perusteella.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...