Tämän illan syömisistä vastasi uskomaton joukko keittiömestareita eurooppalaisista huippuravintoloista ja teema "My Grandmother's Cooking" oli ehkä ihanin mahdollinen.
Quique Dacosta ja Rasmus Kofoed mummoineen (kuva © Opinionated About Dining 2017) |
Alkudrinksuina listanjulkistusdinnerillä imailtiin Our/Amsterdamin vodkaa appelsiinilimulla ohennettuna.
Ruokajuomina oli Stéphane Ogierin viinejä...
...sekä aivan hullunhyvää Alain Milliat'n omppumehua.
Alain Passard / L'Arpège (***) Hot and cold egg with sherry vinegar, spices and maple syrup |
Muna oli muidenkin illastajien mieleen, sillä kaikki kuoret kaavittiin tarkasti tyhjiksi.
Atsushi Tanaka / restaurant A.T. (The MICHELIN Plate) Tartare of horse mackerel with asparagus |
Atsushi Tanakan isoisä oli kalastaja ja isoäiti valmisti päivän aterian niistä kaloista, joita kulloinkin saaliksi tuli. Tanakan lempikala oli mummon kokkaama piikkimakrilli ja tämä superraikas piikkimakrillisashimi oli Tanakan kunnianosoitus isoäidilleen. Olisin helposti voinut vetää sitä koko ison kulhollisen.
David Toutain / restaurant David Toutain (*) Sweetbread terrine with sauce gribiche |
Ja voi hyvä luoja kuinka hyvää se oli! Kateenkorvaterriini oli ehdottomasti yksi illan parhaista (ellei jopa paras) annoksista.
Mauro Colagreco / Mirazur (**) Codfish with pepper sauce, potatoes and parsley |
Rustiikkinen kalapata oli oivallista ja kastikkeen (jota vähän santsasin) rippeet täytyi mopata talteen leivällä.
Alexandre Couillon / La Marine (**) Warm potato salad with shellfish |
Perunat, hummeri, simpukat sekä hurmaava äyriäisliemi muodostivat tasapainoisen ja ennen kaikkea herkullisen kokonaisuuden.
Rasmus Kofoed / Geranium (***) Stuffed cabbage with spring vegetables, horseradish and wild herbs |
Kööpenhaminan mummun kaalikääryleet olivat yksi lemppareistani. Niitä syödessä ja menusta annoksen taustatarinaa lukiessa silmäni alkoivat jotenkin kummasti hikoilla. Vai pysyisivätkö sinun poskesi kuivina oheista tekstiä tavatessasi?
"My grandmother has always been one of the greatest supporters in my personal and culinary life, so I am extremely grateful to be able to share the preparation of this meal and a visit to Paris (a first for my grandmother) with her."
*vollottaa taas*
Shinichi Sato / Passage 53 (**) Chicken curry grandmother style |
Curry oli hyvää ja kaunista, mutta tosi täyttävää.
Andreas Caminada / Schauenstein (***) Scrambled potatoes, dumplings with dried meat and buckwheat pasta with Swiss chard |
Caminadan taustamuistelut nostattivat niin ikään tipan linssiin.
"I have fond memories of my grandmother cooking these dishes for our family, where the tradition is to hand these recipes down to the next generation. It will give me great pleasure to hand them down to my sons when they get older."
Curryn lailla tämäkin oli melko tuhtia tavaraa ja sopivampaa talvisen pakkaspäivän kuin hellekelin ruoaksi. Mutta ui jumpe mitä makuja setti pitikään sisällään! Täytetyt lehtimangoldit ja rasvaiset perunamuruset hurmasivat minut kertalaakista. Pääsin myös eroon tattaripastakammostani (olen onnistunut saamaan aikaan vain karmivia limaisia klönttejä), sillä Sveitisin mummon tattaripasta oli jotain ihan muuta.
Quique Dacosta / restaurent Quique Dacosta (***) Suckling lamb stew à la Mama Mari |
Jänniä olivat myös lammaspadan lisukkeina tarjoillut charascnes-paprikat, joiden tulisuusaste oli tälle sapuskalle optimaalinen. Tässä vaiheessa iltaa vatsa alkoi olla jo aika täynnä, joten annoskoot oli pakko pitää maltillisina.
Pierre Marcolini Ice cream |
Alain Passard / L'Arpège (***) Rhubarb tart "Bouquet de roses" |
Alain Passard, Quique Dacosta, Mauro Colagreco, David Toutain, Shinichi Sato, Rasmus Kofoed, Steve Plotnicki, Atsushi Tanaka, Andreas Caminada ja Alexandre Couillon |
Kaikille kolmelle OAD-viikonlopun illalliselle osallistuneille tarjottiin mahdollisuus kokea neljännen päivän lounas Alain Passardin maatilalla Normandiassa. Tarjous-josta-vain-hullu-kieltäytyisi saavutti minut valitettavasti vasta sen jälkeen, kun olin jo ehtinyt ostaa lentoni, joten en päässyt mukaan maakuntamatkailemaan. Totta puhuen vitutti aika paljon, eikä OAD-kollegoiden instatilien seuraaminen tai lehtijuttujen lukeminen yhtään helpottanut tilannetta.
OAD-goody bagit valmiina lähtöön (kuva © Opinionated About Dining 2017) |
OAD-viikonlopun muita illallisia pääset fiilistelemään aikaisemmissa postauksissa. Ensi vuonna vastaavat kinkerit järjestettäneen Italiassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti