8. lokakuuta 2017

Kaiken vaivan arvoinen kasvislasagne

Kun saan syömäkylään kafruja, joilla on syystä tai toisesta johtuvia ruokarajoitteita, pyrin kokkaamaan sellaista sapuskaa, jota jokainen läsnäolija pystyy halulla syömään. Minusta tällainen käytäntö on kaikkien kannalta paras ratkaisu. Oma lehmähän tässä on tietty utareitaan myöten ojassa, sillä erityisesti ehtoisen emännöinnin näkökulmasta kimppapöperöillä selviän kestitysvalmisteluista lyhyemmän kaavan mukaan.

Paitsi että elokuun puolivälin aikoihin kyläilleille tovereille tarjoilemani kasvislasagnen työstö ei ollut mikään rivakka prosessi, vaan se söi rutkasti aikaa ja toisenkin lasillisen geeteetä. Lopputulos oli kuitenkin aivan tolkuttoman maukas, joten näpräily maksoi kyllä vaivan takaisin korkojen kanssa.
Bongasin kasvislasagnen ohjeen Hesarista jokunen vuosi sitten ja nyt harmittaa, etten ole älynnyt tehdä tätä jo aikaisemmin ja useampaan kertaan. Pari kikkavitosta tekee lasagnesta erityisherkullista: kasvikset paahdetaan ennen niiden latomista vuokaan ja puolen kilon ricottatöhnä maustetaan reilusti sitruunalla.   

Sen verran tuunasin originaaliohjetta, että korvasin tuoreet herkkusienet kuivatuilla mustatorvisienillä ja suppilovahveroilla. Muut rehut olivat torituoreita, mutta tomaatit ostin tölkissä, koska naapurikorttelin Hella & Herkun diilaama italialainen kama on yksinkertaisesti taivaallista. Samasta putiikista hankin myös maailman ehkä ohuimmat lasagnelevyt, jotka imaisivat muhevia makuja inessiiviinsä vallan esimerkillisesti..
Tomaattikastikkeeseen tarvitset:
ison sipulin
4 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
2 tlk kokonaisia säilöttyjä tomaatteja
ripauksen sokeria
suolaa
mustapippuria

Lisäksi tarvitset:
3 dl kuivattuja mustatorvisieniä ja suppilovahveroita
4 punaista paprikaa
2 isoa munakoisoa
2 isoa kesäkurpitsaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
sitruunan
kourallinen tuoretta basilikaa
500 g ricottaa
250 g mozzarellaa (2 palloa)
100 g parmesania
lasagnelevyjä

Tee näin:
Laita uuni kumenemaan 250-asteiseksi.

Laita sienet likoamaan vedellä täytettyyn kulhoon.

Aloita tomaattikastikkeen valmistus kuorimalla ja pilkkomalla sipuli sekä valkosipulit. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipulisilppua siinä noin viiden minuutin ajan. Lisää valkosipulit ja freesaa vielä hetki.

Kaada joukkoon säilötyt tomaatit liemineen. Mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen muhia kannen alla hissukseen miedolla lämmöllä noin tunnin verran. Sekoita soossia välillä.

Halkaise paprikat. Poista niistä siemenet ja kannat. Lado paprikat leivinpaperoidulle uunipellille kuoripuoli ylöspäin ja paahda niitä grillivastuksen alla, kunnes ne ovat mustia. Laita mustat paprikanpuolikkaat muovipussiin jäähtymään.

Leikkaa munakoisot ja kesäkurpitsat pitkittäin noin puolen sentin paksuisiksi siivuiksi. Lado niitä leivinpaperoidulle uunipellille ja sudi viipaleille hieman öljyä. Paahda kasvikset muutamassa erässä uunissa grillivastuksen alla, kunnes ne ovat kauniin värisiä. Anna jäähtyä.

Laske uunin lämpötila 200 asteeseen.

Puristele sienistä ylimääräiset vedet (säästä sienten liotusvesi ja hyödynnä se vaikka risottoon) ja paahda sienet paistinpannulla rapeiksi tilkassa öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Poista jäähtyneistä paprikoista mustat kuoret. Paloittele paprikat ja laita ne isoon kulhoon jäähtyneiden munakoisojen ja kesäkurpitsojen kanssa. Sekoita ja mausta kasvikset ripauksella suolaa.

Pese ja kuivaa sitruuna. Raasta sen kuori ja purista siitä mehut. Hienonna basilika.

Laita ricotta kulhoon. Lisää joukkoon raastettu sitruunankuori, sitruunan mehu sekä basilikasilppu. Sekoita hyvin.

Revi mozzarella pieniksi paloiksi. Raasta parmesan.

Laita vuoan pohjalle ohut kerros tomaattikastiketta, sen päälle kerros lasagnelevyjä ja niiden päälle ohuelti ricottaseosta. Lado ricottan päälle paahdettuja kasviksia ja sieniä. Ripottele niille hieman raastettua parmesania.

Tee samanlaisia kerroksia, kunnes vuoka on täynnä. Säästä viimeisten lasagenlevyjen päälle kunnon kerros ricottaseosta. Ripottele päällimmäiseksi mozzarellapalat.

Paista lasagnea uunissa noin 50 minuuttia. Ota lasagne uunista ja anna sen ässehtiä vartin veran ennen herkuttelua.

2 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

Kuulostaa todella hyvältä! Etenkin kun kokoonpano sisältää sieniä ja munakoisoa.

Jaana kirjoitti...

Kyllä. Ja tuo sitruunalla maustettu ricotta se vasta onkin mahtava keksintö!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...