5. maaliskuuta 2015

Kohti kurkkua

Siitä ei ole kulunut kolmeakaan vuotta, kun ihastuin tähän kurkkukeittoon kafrun 50-vuotissynttäreillä ja nyt jo äidyin sitä omin voimin valmistamaan. Reseptin tosin sain juhlakalun rouvalta jo hyvin pian kekkereiden jälkeen, joten saamattomuudesta en voi syyttää kuin itseäni.

Siinä mielessä on tyhmää, etten ole kokkaillut tätä aiemmin, sillä tämä suolainen ja hapan soppa on ihan älyttömän hyvää. Siihen tulee omille makunystyröilleni aivan riittävästi suolaa Myrttisen kurkuista ja fondista, mutta eläkeläissuolauksen ystävät saattavat joutua holvaamaan sitä appeeseensa lisää.

Originaaliohjeessa kurkut kehoitettiin suikaloimaan, mutta minä päädyin kuutioimaan ne. Sitruunamehu on optionaalinen mauste, mutta omasta mielestäni sitä ei missään nimessä kannata jättää pois, koska se tuo keittoon mahtavaa happamuutta.
Tarvitset:
3 valkosipulinkynttä
tuorekurkun
2 Myrttisen valkosipulisuolakurkkua
1 rkl voita
1 rkl kuivattua basilikaa
5 dl vettä
1 rkl kasvisfondia
2 rkl sitruunamehua
mustapippruia

Lisäksi tarvitset:
persiljaa
smetanaa

Tee näin:
Kuori ja silppua valkosipulikynnet. Kuutioit kurkut.

Sulata voi kattilassa. Freesaa valkosipulisilppua ja basilikaa voissa. Lisää kurkut ja hauduta noin 10 minuutin ajan.
.
Lisää kattilaan vesi ja fondi. Anna porista miedolla lämmöllä puolisen tuntia.

Mausta keitto sitruunamehulla ja pippurilla. Tarjoa silputun persiljan ja smetanan kanssa.

4 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

Olen törmännyt tämän tyyppiseen kurkkukeittoon aikaisemminkin (vuosia sitten) ja siitä lähtien on pitänyt kokeilla. Oiskohan se ollut Hesarissa joitakin vuosia sitten? No mutta, ehkä tässä ei nyt enää mene kuin pari vuotta niin on minullakin keittoa lautasella.

Jaana kirjoitti...

Tarkoitatkohan Hesarissa ollutta Heljä Liukko-Sundströmin kurkkukeittoa, johon tulee myös lihaa?

Eikä tosiaan kannata hötkyillä niiden soppahommien kanssa, hiljaa hyvä tulle :-)

Polkkapossu kirjoitti...

Kurkkukeitot on lähes järjestäen kylmiä. Oletan, että tää olis lämmin, koska sitä nokitetaan smetanalla?

Jaana kirjoitti...

Polkkis, kyllä, tämä on lämmin keitto. MUTTA jos tykötarpeet sauvasekoittaisi ja antaisi jäähtyä, niin voispa olla hyvyyttä kylmänäkin. Testaatko?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...