10. marraskuuta 2014

Parahultaiset poropallerot

Roskakalajalosteiden lisäksi taannoisilta ELMA-messuilta tarttui mukaan puolen kilon laatta poron jauhelihaa. Tässä yhteydessä täytyy taas nillittää, että minkähän vuoksi minä kerta toisensa jälkeen löydän itseni toivorikkaana Messukeskuksesta etsimässä UUSIA makuelämyksiä, mutta joka ainoa kerta palaan kotiin pettyneenä ikiaikaisiin paksukuorisiin teollisiin riisipiiraisiin / peltipurkkilihoihin / talkkunajauhopusseihin sekä siihen, että fudgesta on tullut  uusi metrilaku ja "osta-tästä-kilo-parmesania-niin-saat-pötkön-salamia-kaupan-päälle" on status quo. Poistuvatkohan ne sieltä ollenkaan messujen välillä?

Mutta takaisin jauhikseen. Keskivaikeasta messuahdistuksesta toivuttuani työstin siitä poropyöryköitä, joista tuli Vaahteramäen Eemelin äitiä lainatakseni "parahiksi, suuria, parahiksi pyöreitä, parahiksi ruskeita."
Suunnittelin ensin sotkevani poroparan joukkoon jauhettua possuressua tuomaan hommaan vähän rasvaa ja makua, mutta sitten päädyinkin hauduttamaan oluessa emäläjän sipulia, jonka sitten yhdistin jauhelihaan varsin onnistunein seurauksin. Palleroista tuli todella muhevia ja maku oli järisyttävän hyvä.

Poropyöryköiden kaveriksi tein potuista ja porkkanoista juurespyreetä, jota notkistin lirauksella oikeeta kermaa. Annoksen täydensivät kirpeänpirtsakat etikkaan säilötyt pihlajanmarjat. Jos niitä ei kaapista löydy, niin puolukat tai karpalot sopivat mainiosti korvikkeeksi.
Poropyöryköihin tarvitset:
ison sipulin
voita
2 dl olutta (käytin Karhu Ruis-lageria)
500 g poron jauhelihaa
suolaa
mustapippuria

Tee näin:
Kuori sipuli ja silppua se atomeiksi.

Sulata pannulla nokare voita ja kuullota sipuleita siinä hetki. Lisää pannulle olut ja anna hautua miedolla lämmöllä kunnes pannulla ei enää ole nestettä.

Laita uuni lämpenemään 180-asteiseksi.

Sekoita olutsipulit jauhelihaan. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

Paista pannulla koepala ja tarkista maku.

Pyörittele jauhelihaseoksesta pyöreitä pullia ja laita ne leivinpaperoidulle uunipellille.

Paista poropullia uunissa noin 30 minuutin ajan.

4 kommenttia:

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Etteipä mahtava idea haudutella sipulit oluessa ja laittaa ne sitten jauhelihan sekaan!!! Nyt on minunkin pakko ostaa elämäni ensimmäistä kertaa poron jauhelihaa.

pahokas kirjoitti...

Musta on myös tosi jännää - esim. keskiaikamarkkinoilla oli Hämeenlinnassa todella monipuolista evästä sekä mukaan että paikan päällä syötäväksi. Mutta toisaalta taas, samoja kamoja on noissa joka kaupungin "maalaismarkkinoissakin" nykyään, tosi maalaista koneella työstetty ja muovipussiin pakattu leipä. Ehkä muilla ei ole resursseja noin suureelliseen tapahtumaan (esim. raaka-aineiden hankinta kun ei tiedä meneekö vähän, paljon vai ihan hitosti, ja sitten taas ylitarkat säädökset jotka ihan varmasti kieltää grillaamasta kokonaista sikaa Messukeskuksessa. Olis kyllä kiva että nekin tulisi tuonne, todellakin hyvää vaihtelua överikalliisiin riisipiirakoihin ja niin-nähtyihin kukkoihin..

Rommirusina kirjoitti...

Loistoidea tosiaan tuo olutsipuliseos. Ihan mielenkiinnosta, minkäslaisia roskakalajalosteita onnistuit bongaamaan?

Jaana kirjoitti...

Kotiharmi, uskoisin tämän olutsipulimehevöityksen toimivan myös muiden elukoiden lihasta tehdyille pullille.

pahokas, sanos muuta. Olen ymmärtänyt, että näille isommille messuille osallistuminen vaatisi muiden investointien lisäksi myös melkoisen kynnysrahan, joten varmaan sen(kin) vuoksi monen pienemmän toimijan on pakko jättää häppeningit väliin vaikka mieli mukaan tekisikin.

Rommirusina, peltipurkitettua savusärkeä ja vakumoitua kylmäsavuhaukea ostin. Hyviä, tuttuja tuotteita molemmat, mutta niitä ei ihan joka paikassa ole tarjolla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...