maanantai 20. lokakuuta 2008

Maggaraa suolen täydeltä

Männä viikonloppuna oli aika kaivaa lihamylly naftaliinista ja kutsua tupa täyteen makkaraan myötämielisesti suhtautuvia ystäviä plus yksi koira.

Maggaratalkoissa valmistimme salvialla maustettua possumakkaraa sekä valkosipulista lammasmakkaraa. Koiralle oli hankittu hauvasalamia.


Makkaratarpeet hain Hakkaraiselta, mistäpä muualtakaan. Kävin hallikeikalla perjantaina ennen töihin menoa ja huomasin, että usean putiikin kulmalla selailtiin kiivaasti edellisenä päivänä ilmestynyttä Glorian Ruoka&Viini-lehteä, jossa on hulppea kymmenen sivun artikkeli Hakaniemen hallista. Hyvähyvähyvä!

Vaikka olimme varustautuneet talkoisiin asiankuuluvasti (liki kolme kiloa lihaa ja riittävästi janojuomaa), loppui suoli kesken leikin! Neljä metriä siansuolta ei olekaan niin pitkä pätkä kuin äkkiseltään luulisi...


Jouduimme siis improvisoimaan, mutta onneksi koolla oli tavattoman fiksuja yksilöitä ja yksi koira. Sikamassaa moukaroinut herrahenkilö pyöräytti lammasmakkaraseoksen jämistä viehkon pilailu-ulostetta muistuttavan kiekuran. Lopuista tykötarpeista leivottiin erimallisia pökäleitä ja palleroita sekä jyhkeitä lihamuffinseja.


Ruoantekoruokana meillä oli sieninapoja. Varsinaisten lihaisten palojen kaveriksi teimme Headisun loistavan ohjeen mukaan hapankaalilaatikkoa, joka osoittautui taivaalliseksi evääksi.

Ruokalistalla oli myös voilla kyllästettyä pottumuusia ja sen kera saksalaisittain omenahilloa. On muuten ärinomainen yhdistelmä, kannattaa kokeilla. Maukkaiden maggaroiden lisukkeina syötiin valkosipulihyytelöä, vahvaa sinappista kurkkusalaattia sekä mietoa ja väkevää Auran sinappia.

Juomapuolella oli tarjolla useaa laatua olutta, kahta lajia punaviiniä, siideriä, jälkiruokaviiniä, Jaloviinaa, Calvadosta ja jossain välissä taisimme juoda yhdet Siniset enkelitkin. Huh.

Jälkkäriksi oli pakko loihtia pakastimen kätköistä Peltolan kirsikkajäätelöä, sillä tekemäni crème brûléet olivat jääneet raaoiksi *voimasana* Harmittaa vieläkin kestämättömän paljon!

Mutta onneksi vieraat olivat ymmärtäväisiä ja se yksikin änkyrä pelasi pitkin hampain vihaamaansa Aliasta. Olette ihania jokaikinen, kiitos kivasta illasta :-)


Salvialla maustettuun possumakkaraan tarvitset:
1,2 kg jauhettua sianlihaa
300 g jauhettua silavaa
desin vahvaa lihalientä
puskan salviaa
suolaa
mustapippuria

Valkosipuliseen lammasmakkaraan tarvitset:
2 sipulia
oliiviöljyä
600 g jauhettua lampaanlihaa
400 g jauhettua sian- ja naudanlihaa
200 g jauhettua silavaa
valkosipulia
suolaa
mustapippuria

Lisäksi tarvitset:
noin 8 metriä possun suolta (meillä oli siis vain 4 metriä)
hiukan öljyä luikkariksi
lihamyllyn ja siihen sopivan makkarasuuttimen

Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi.

Huuhtele suoli hyvin ja laita se likoamaan kädenlämpöiseen veteen.

Pilko lammasmakkaraa varten sipulit ja freesaa silppu oliiviöljyssä läpikuultavaksi. Pilko myös salvia ja valkosipulit.

Sekoita possumakkaran ainekset keskenään ja lammasmakkaran tykötarpeet keskenään. Paista molemmista massoista koepala ja tarkista maut. Lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa ja paista uudet koepalat. Jatka koepalojen paistelua kunnes maut ovat kohdillaan.

Kaada suolen liotusvesi pois ja lisää astiaan melko lämpöistä vettä. Anna suolen lillua lämpimässä vedessä hetken aikaa. Tällä tavoin suoli luistaa paremmin.

Purista suolesta ylimääräiset vedet pois. Lorauta kämmenellesi öljyä luikkariksi ja liukasta lihamyllyyn kiinnitetty makkarasuutin. Etsi suolen pää ja pujota suoli suuttimeen. Tee suolen toiseen päähän napakka solmu

Pursota massa suoleen makkaroiksi. Varo ettei suoleen pääse ilmaa. Tee makkaroista ketju kiepauttamalla suolta tasaisin välimatkoin muutamaan kertaan. Joka toiset kiepautukset tulee tehdä itsestä pois päin ja joka toiset omaan napaan päin. Näin makkaraketju ei hajoa paistettaessa.

Tähän hommaan tarvitaan vähintään kaksi tyyppiä. Meillä täyttöpuuhissa operoi kolme kotikokkia: yksi väänsi kampea, toinen sulloi massaa myllyyn ja kolmas otti täyttyvää suolta vastaan kiepautellen siitä makkaroita. Neljäs seurasi tilannetta huvittuneena ja viihdytti koiraa.

Asettele valmiit makkarat uunipannulle ja pistele niihin reikiä esmes hammastikulla. Reiät estävät makkaroiden räjähtelyn. Paista makkaroita uunissa 30-45 minuuttia niiden koosta riippuen (pienemmät kypsyvät nopsemmin). Syö hyvässä seurassa.

3 kommenttia:

-stjtr- kirjoitti...

Hei, täällä ihana änkyrä kiittää sekä emäntää, koiraa että muita vieraita. Miehän teen hyvässä seurassa ihan mitä vaan, etenkin kun syötetään ruokahumalaan (ja juotetaan kans).

Kiitos, jumalaista!

Hyppysellinen kirjoitti...

kuulostaapa hauskalta illalta ja touhulta!

olemme miettineet joskus makkaran tekoa, mutta välineistö puuttuu lihamyllystä alkaen. ehkäpä jonain kauniina päivänä...

Välispiikki kirjoitti...

-stjtr-, minulla on vuorokausirytmi edelleen hiukan viturallaan viime viikonlopun jäljiltä. Eikä tulevana viikonloppunakaan ole luvassa lepoa tahi rauhaa *huokaus*

Hyppis, meillä kaikilla oli niin mukavaa :-)

Lihamyllyjä kannattaa käydä etsimässä kirppareilta ja kierrätyskeskuksista. Melkein malliin kuin malliin sopivia makkarasuppiloita saa kyökkitarvikepuodeista muutamalla eurolla. Ja suolta kannattaa sitten varata riittävästi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...